Dziś mam dla Ciebie kolejną potrawę, która możesz zaserwować swoim gościom na imprezowym lub świątecznym stole. 🙂 Są to mięsno-warzywne pieczarki, czyli pieczone pieczarki z mięsno-warzywnym farszem. Smakują naprawdę wyśmienicie! Świetnie sprawdzą się jako samodzielna przystawka, ale również element dania głównego. Zachęcam do wypróbowania 😉
Mięsno-warzywne pieczarki
Składniki:
1. 600 gram mięsa mielonego
2. 1 kg dużych pieczarek
3. 3 marchewki
4. 2 pietruszki
5. 2 cebule
6. Oliwa z oliwek
7. Sól himalajska, kurkuma, pieprz cayenne, bazylia, oregano
Przygotowanie:
1. Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę.
2. Z połowy pieczarek usunąć ogonki, a następnie wydrążone pieczarki ułożyć na blaszce do pieczenia.
3. Mięso mielone usmażyć i między czasie doprawić do smaku kurkumą.
4. Pozostałe pieczarki wraz z pozostawionymi ogonkami zetrzeć na tarce, a następnie udusić na patelni do odparowania wody.
5. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce, a następnie udusić na patelni.
6. Wszystkie składniki przełożyć do miski, doprawić przyprawami i dokładnie wymieszać.
7. Pieczarki wstawić do piekarnika i podpiec ok. 15 min, następnie wyjąć, nałożyć farsz i podpiec jeszcze 15 min.
Jadłam! Naprawdę pyszne! Polecam 🙂
Super! Bardzo się cieszę 🙂
Pieczarki bardzo lubię! Przepis wydaje się łatwy w wykonaniu, a wygląda smakowicie 🙂 Muszę wypróbować :))
Ja też uwielbiam pieczarki! A przepis jest naprawdę prosty, trzeba jednak trochę postać przy kuchni, ale smak wszystko wynagradza! 🙂
Uwielbiam takie pieczarki! 😀
Dodaj komentarz